Jumlah Pengunjung

Saturday, 9 January 2016

AMARAN ZAMBRY PADA SEMUA KONTRAKTOR PERAK !!!Pemaju perumahan di kawasan baharu di sini diminta menitik beratkan faktor keluasan jalan sebelum membuat sebarang projek pembangunan, kata Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.
 
Beliau berkata perkara berkenaan penting bagi mengelak masalah kesesakan trafik di bandar raya itu bertambah teruk.
"Sekarang masalah baharu yang perlu diatasi adalah kesesakan di Ipoh akibat pertambahan kenderaan khususnya semasa cuti hujung minggu atau ketika cuti sekolah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pecah tanah projek Mh Pinnacle di sini hari ini.

Zambry berharap pemaju dapat berbincang dengan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) sebelum membangunkan sesuatu projek selain mencari pendekatan terbaik bagi mengatasi kesesakan trafik.

"Bagi pembangunan baharu misalnya di tepi lebuh raya, kita minta pemaju lihat bagaimana kereta boleh terus masuk ke kawasan itu dengan membina susur jalan tanpa perlu memasuki kawasan bandar," katanya.  

Menjelas lanjut Zambry berkata, pihaknya telah menubuhkan satu jawatankuasa khas yang antara lain dianggotai Datuk Bandar MBI Datuk Zamri Man dan Ketua Polis Daerah Ipoh Asisten Komisioner Sum Chang Keong bagi meneliti masalah itu.

Menurut Zambry, Keretapi Tanah Melayu Bhd juga telah mengadakan perbincangan dengan kerajaan negeri beberapa bulan lalu bagi kemungkinan menyediakan perkhidmatan untuk perjalanan jarak dekat di Ipoh.No comments:

Post a Comment

Member BSK