Jumlah Pengunjung

Sunday 29 December 2013

PEMUDA UMNO IPOH TIMOR BONGKAR RAHSIA SULIT AMK PERAK !!!Penganjuran perhimpunan haram untuk menggulingkan kerajaan pada 31 Disember ini terus dibantah pelbagai pihak dengan sebanyak 1,005  laporan telah di buat terhadap pihak Polis sehingga petang semalam. 

Daripada keseluruhan jumlah itu, negeri perak telah mencatatkan jumlah laporan yang tertinggi iaitu 210 laporan diikuti sabah (148) Selangor (139) Pahang (93) Melaka (80) johor (78) kedah (75) Terengganu (58) Kelantan (44) perlis (41) pulau pinang (13) kuala lumpur (12) Sarawak (8) dan negeri Sembilan (6).

Semalam bertempat dibalai polis pasir puteh ipoh, lebih 30 PEMUDA UMNO IPOH TIMOR  yang telah di ketuai  oleh Naib Ketua Pemuda UMNO Ipoh Timor ( Hishron ) telah membuat laporan polis bagi membantah dan mengutuk sekeras-kerasnya tindakan segelintir penyokong pembangkang yang sedang menghasut rakyat untuk berhimpun bagi manggulingkan kerajaan yang sah pada malam 31 Disember 2013 di dataran Merdeka. Menurut laporan Hisron, “amat jelas sekali  penganjur himpunan ini sememangnya berniat jahat dan cuba untuk menidakkan system demokrasi yang telah diamalkan di Malaysia semenjak sekian lama.”  

“Mereka juga dengan jelas cuba untuk melanggar teras penubuhan Negara ini  iaitu perlembagaan persekutuan yang diguna pakai  semenjak kemerdekaan Negara. Himpunan ini juga dilakukan dengan niat begitu jelas untuk menjadikan keadaan huru-hara serta mengancam keselamatan Negara. Justeru itu PERGERAKAN PEMUDA UMNO IPOH TIMOR mendesak pihak berkuasa untuk menahan dan mendakwa individu-individu yang di dapati cuba meletakkan keselamatan Negara serta keselamatan orang awam dalam bahaya. “ 

Dalam laporan polis itu juga PERGERAKAN PEMUDA UMNO IPOH TIMOR turut membuat laporan tentang hasutan AMK PERAK yang ingin mengadakan himpunan di tempat awam iaitu di hadapan stesen keretapi tanah melayu ipoh. “Lokasi himpunan ini seharusnya mendapat permit daripada pihak PDRM serta kelulusan daripada majlis bandaraya ipoh berikutan lokasi adalah sememangnya menjadi tumpuan awam dan juga pengguna sistem keretapi.  Himpunan ini juga dikhuatiri akan mengakibatkan kesesakan, keselamatan dan juga kerosakan harta benda yang kebiasaannya tidak dapat di kawal oleh pihak penganjur.  Himpunan ini juga bertujuan untuk memesongkan pemikiran rakyat terhadap dasar kerajaan. “

Apa-apa pon syabas dan tahniah aku ucapkan kepada PERGERAKAN PEMUDA UMNO IPOH TIMOR kerana berasa bertanggungjawab terhadap keselamat rakyat Malaysia. Aku harapkan segala laporan polis yang telah di buat di seluruh Malaysia akan di ambil tindakan sewajarnya oleh pihak PDRM. Aku juga percaya dengan kewibawaan ketua polis Malaysia yang baru ini dan cara beliau untuk menangani kebiadapan pihak pembangkang.


Monday 23 December 2013

BUKU MEMBANGSATKAN MELAYU TELAH DI JUMPAI !!!
Buku berjudul "Contesting Malayness : Malay Identity Across Boundaries" yang dikeluarkan oleh National University Of Singapore adalah propaganda bertujuan untuk menghapuskan bangsa Melayu secara sistematik.


Buku ini disusun oleh Timothy P. Barnard berbangsa Yahudi yang bertugas sebagai Profesor Madya di NUS.

Jika kita berpeluang ke Muzium Singapore, kita dapat lihat di dalam Muzium tersebut mereka menulis bangsa Melayu Bodoh, Rasuah, Lanun dan Perompak.

Melayu diberi gambaran bangsa yang jahat di seluruh dunia hasil jualan buku yang dikarang oleh yahudi secara meluas ke seluruh negara.

-melayu bukan bangsa hina, tetapi cuba diperhina oleh pihak lain.Saturday 21 December 2013

PELANTIKAN MAT SABU TANDA MALANG BERGANDA UNTUK MELAYU PULAU PINANG !!!
Pelantikan Mohamad Sabu sebagai Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang didakwa dapat memberikan laluan mudah kepada DAP untuk membuat lebih banyak keputusan besar di negeri itu.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican mendakwa, DAP memerlukan seorang ahli propaganda yang kuat dan Mohamad akan memainkan peranan itu.


"Kita boleh melihat bagaimana Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berasa cemas dengan kemerosotan sokongan pengundi Melayu di Pulau Pinang. DAP perlukan seseorang yang boleh mendapatkan pengaruh di kalangan pengundi Melayu," katanya dalam satu kenyataan.


Isnin lalu, Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali mengumumkan pelantikan Mohamad atau lebih dikenali Mat Sabu itu dibuat sebagai langkah untuk merapatkan hubungan Pas dengan kerajaan negeri.


Mustafa berkata, pemilihan itu dibuat berikutan Mat Sabu adalah anak jati Pulau Pinang dan juga dikenali di negeri itu.


Reezal yang juga Ahli Parlimen Kepala Batas berkata, pelantikan tersebut turut mengesahkan Badan Perhubungan Pas Pulau Pinang sudah lama tidak berkesan sehingga terpaksa meletakkan 'Timbalan Presiden' untuk berhadapan dengan Umno dan BN Pulau Pinang.


Namun katanya, tidak ada sebab untuk Umno Negeri Pulau Pinang perlu berasa risau dengan pelantikan Mat Sabu.


"Kita merasakan ianya keputusan yang sangat tidak strategik dan boleh mendatangkan masalah politik kepada pembangkang.


"Dengan pelbagai tekanan yang sedang dihadapi Mat Sabu, khususnya dalam isu akidah dan sebagainya, kelebihan berpihak kepada Umno dan BN," katanya.


Reezal yang juga Timbalan Pengerusi Umno Pulau Pinang berkata, beliau turut menyatakan rasa simpati kepada pemimpin Pas Pulau Pinang yang terpaksa berhadapan dengan pimpinan diktator seperti Guan Eng.
LAGI AMARAN UNTUK CINA DAP BANGSAT !!!Tindakan biadab pemimpin DAP, Jeff Ooi dan Tony Pua yang menghina penjawat awam terus mendapat bantahan dan hari ini, sekumpulan jemaah Masjid Zahir mengadakan demonstrasi aman menuntut kedua-dua pemimpin itu segera memohon maaf.
 
Kumpulan terbabit berhimpun selepas solat Jumaat sambil mengutuk perbuatan Tony Pua yang menggelar penjawat awam Melayu sebagai 'anjing' dan Jeff Ooi pula menggelar 'kucing kurap'.

Ketua perhimpunan itu, Rahmat Ali, 52, yang merupakan ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Sungai Petani berkata, Tony Pua bukan sahaja tidak dikenakan tindakan, malah diangkat pula menjadi Pengerusi DAP Selangor.
"Kami terkejut apabila Tony dilantik ke jawatan itu, adakah budaya DAP begini terhadap penjawat awam Melayu?

"Sebelum ini Jeff Ooi kata kucing kurap terhadap penjawat awam Melayu di Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan walaupun sudah meminta maaf tetapi itu tidak ikhlas kerana hanya untuk sedapkan hati (Pengerusi DAP), Karpal Singh," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Selain bertakbir, mereka membawa sepanduk antaranya Asal Bukan Cina DAP, DAP > Dalang Api Perkauman, DAP parti rasis, anti-Islam-Melayu, DAP kata pada Melayu anjing dan Orang Melayu tolak DAP.

Jeff Ooi sebelum ini dilaporkan telah mengeluarkan perkataan 'kucing kurap' bagi merujuk kepada kegagalan pegawai Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) membuktikan kepadanya terdapat peniaga haram di Pasar Awam Jelutong.

Tony Pua pula dalam laman Facebook menggelar Pendaftar Pertubuhan (ROS) sebagai 'anjing' selepas parti itu diarah menjalankan pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat berikutan ramai mempertikaikan kewibawaan proses pertama pada 15 Disember lalu.

Rahmat menambah, lebih menyedihkan, pemimpin DAP lain seperti Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang tidak pernah menyatakan apa-apa komen walaupun saban minggu orang ramai menunggu dua pemimpin itu memohon maaf.
Rahmat Ali (tengah, berbaju dan seluar Melayu) bersama anak muda Melayu Alor Setar mengadakan demonstrasi aman membantah tindakan Tony Pua dan Jeff Ooi selepas solat Jumaat di hadapan Masjid Zahir di Alor Setar, Kedah, semalam.Wednesday 18 December 2013

NYAWA MAT SABU BERSAMBUNG DI PULAU PINANG !!!


Pas hari ini melakukan rombakan dengan mengumumkan pelantikan Timbalan Presidennya, Mohamad Sabu sebagai Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang yang baharu.
 
Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu dilantik bagi menggantikan Datuk Mohd. Salleh Man yang memegang jawatan tersebut sebelum ini.

Tuesday 17 December 2013

AIR KETUM DI PERLIS TINGGAL KENANGAN !!!Perlis menjadi negeri pertama mengharamkan penyalahgunaan daun ketum dan produk berasaskannya kerana didapati boleh memudaratkan kesihatan dan mengancam masa depan masyarakat khususnya di negeri ini.
 
Mufti Perlis, Datuk Dr. Juanda Jaya berkata, keputusan tersebut dicapai dalam Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis yang telah bermesyuarat pada bulan lalu.

Menurut beliau, dalam mesyuarat tersebut, jawatankuasa tersebut telah mendapat maklum balas daripada Jabatan Kesihatan dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengenai penyalahgunaan daun ketum dan produk berkaitannya.

"Daun ketum bukan sahaja mudarat, malah mengancam masa depan ummah memandangkan penyalahgunaannya dalam kalangan masyarakat telah menular secara berleluasa.

"Penyalahgunaan bermula seawal dari zaman kanak-kanak di sekolah rendah, golongan remaja dan dewasa," kata beliau dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Daun ketum atau turut dikenali di sesetengah tempat sebagai daun biak lebih 'popular ' selepas diproses untuk dijadikan minuman sebelum dijual kepada penggemarnya terutama di kawasan utara tanah air.

Malah ada di antara pengusaha daun ketum yang memperoleh pendapatan lumayan kerana mendapat permintaan tinggi dari dalam negeri sehingga ke negara jiran.

Difahamkan, air daun ketum bukan sahaja diminum begitu sahaja kerana ada juga yang mencampurkannya dengan minuman seperti kopi atau air berkabonat, malah lebih drastik dicampur dengan ubat nyamuk, kononnya untuk lebih 'berkesan'.

Juanda menjelaskan, antara keburukan akibat penyalahgunaan daun ketum ialah ketagihan yang menjejaskan kesihatan dan menyebabkan berlakunya masalah ponteng sekolah dalam kalangan pelajar.

Beliau berkata, penularan aktiviti penyalahgunaan daun ketum cukup membimbangkan kerana meliputi negeri-negeri di utara tanah air iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan sebahagian Perak.

Sehubungan itu, kata beliau, jawatankuasa tersebut mengusulkan supaya kerajaan melaksanakan langkah-langkah pencegahan segera termasuk mengenakan tindakan 'keras' ke atas mereka yang terlibat dengan penyalahgunaan daun ketum.

Kata Juanda, peraturan atau undang-undang tegas sebagaimana penyalahgunaan dadah perlu dikuatkuasakan ke atas penyalahgunaan daun ketum bagi membendung gejala tersebut daripada berleluasa sehingga merosakkan masyarakat negara dan negeri ini.

"Ini kerana Akta Racun yang dikuatkuasakan kini masih gagal membendung aktiviti penyalahgunaan daun ketum, malah semakin menular," tambah beliau.
Juanda Jaya menunjukkan artikel mengenai kajian ketum dalam sidang akhbar di Kompleks Dewan Undangan Negeri Perlis, Kangar, Perlis, semalam.

Wednesday 11 December 2013

KISAH SEBENAR BANJIR DI EMPAT NEGERI !!!HUJUNG tahun seiring musim tengkujuh datang kembali! Ketika inilah penduduk yang berada di kawasan tanah rendah mula gusar dan susah hati takut kediaman ditenggelami air. Banyak hal perlu dilakukan sekiranya terkena tempias bencana ini.

Itu kisah bagi mereka yang dalam keadaan siap sedia tapi bagi empat negeri yang sudah dilanda banjir teruk seperti Johor, Kelantan, Terengganu dan Pahang, mereka hanya mampu berserah dan menanti bantuan pihak berkuasa. Dikhabarkan lebih 35,000 mangsa dipindahkan ke pusat pemindahan kerana rumah mereka ditenggelami air. Kasihan.

Dengan kesibukan pihak berwajib datang membantu, ketika itu jugalah ada kelompok manusia yang sibuk bersuka ria. Banjir bukannya datang sebulan sekali, kesempatan kawasan rumah digenangi air membuatkan kanak-kanak dan remaja wujudkan pesta air sendiri. Tanpa fikirkan bahaya, apa yang penting keseronokan main air.

Menurut rekod Wikipedia, banjir besar yang berlaku di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sumatera pada Disember 2006 dan Januari 2007 dianggap paling teruk dalam tempoh 100 tahun. Dalam tragedi itu, dianggarkan lebih 100,000 orang terpaksa dipindahkan dan tinggal di pusat pemindahan banjir seluruh negeri Johor.

Bencana alam ketiga terbesar ragut nyawa

Berdasarkan kenyataan Jabatan Pengairan dan Saliran Air Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Alam sekitar, banjir dikategorikan bencana alam yang diberi perhatian kerana mengancam kehidupan dan ekonomi penduduk.


Menurut kajian Pertubuhan Meteorologi Sedunia (WMO), banjir adalah bencana alam ketiga terbesar yang banyak mengorbankan nyawa dan kerosakan harta benda. Jumlah kerosakan akibat banjir ditaksirkan sebanyak RM100 juta menurut kajian Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun (JICA) pada 1981. Difahamkan, masalah banjir wujud kerana musim tengkujuh iaitu hujan turun tanpa henti sekali gus turut mengakibatkan banjir kilat.


Bertambahnya bilangan penduduk selain pembangunan lebih tertumpu di kawasan lembangan dan lurah sungai menyebabkan kawasan itu mudah ditenggelami air. Boleh dikatakan hampir saban tahun negara terpaksa menghadapi masalah ini. Banjir kerap meningkat disebabkan perubahan guna tanah di mana sistem saliran di kawasan rendah tidak mampu mengalirkan aliran air hujan selain sistem saliran yang mendap akibat pembangunan.Kematian pertama tahun ini


Keempat-empat negeri yang terjejas akibat banjir memperlihatkan Pahang sebagai negeri paling teruk dilanda bencana itu. Meskipun bantuan dan pasukan penyelamat bertungkus-lumus namun bencana itu meragut nyawa pertama iaitu Mohamed Alif Khalid, 21, yang dijumpai lemas di Sungai Kampung Sepial, Kuala Tembeling, Jerantut.


Dalam kes berlainan, dua beranak, Jamal Ali, 40-an memegang jawatan anggota Jawatankuasa Umno bahagian Pekan dan anak lelakinya yang dikenali sebagai Megat, berusia belasan tahun, hilang apabila terjatuh ke dalam air semasa memindahkan barang di Perkampungan Sungai Isap, Pahang.Taman tema air percuma


Bagi kanak-kanak dan remaja khususnya, banjir adalah musim yang dinanti-nantikan. Lagi dalam air menenggelamkan rumah, lagi banyak aktiviti yang ada di dalam kepala untuk dilakukan bersama rakan.


Yang selalu kita lihat, banjir ibarat kolam renang semula jadi percuma untuk kanak-kanak. Mereka leka mandi dan berenang di kawasan rumah. Bola tampar air, gunakan besen sebagai sampan untuk meredah lautan air antara aktiviti yang boleh kita nampak ketika musim banjir. Kurang bahaya jika air hanya di paras lutut tetapi jika melebihi pinggang dan lebih dalam, mungkin perkara tak diingini boleh berlaku seperti lemas.


Bahayanya, ada kanak-kanak atau remaja yang lebih berani untuk pergi memancing, tangkap ikan atau bermain rakit buatan sendiri di kawasan sungai atau tali air tanpa pengetahuan ibu bapa. Jika berlaku pusaran air ataupun aliran arus deras tiba-tiba, kanak-kanak antara golongan yang paling mudah terdedah kepada bahaya. Bayangkan tanpa pertolongan sesiapa, mana mungkin mereka boleh terselamat.


Meskipun bahaya banjir diterangkan di televisyen dan media massa namun kesedarannya kurang diambil perhatian lebih-lebih lagi bagi kanak-kanak yang sukakan cabaran. Makin dilarang, makin membuak semangat. Di sini, peranan ibu bapa untuk mengawal anak perlu lebih tegas untuk keselamatan keluarga.Hiraukan penyakit


Mereka yang dewasa mungkin faham mengenai jangkitan penyakit ketika banjir tetapi kanak-kanak cuma tahu berseronok tanpa memikirkan kesan buruk perbuatan mereka.


Apabila air bah surut, ia boleh memberikan ancaman lebih besar terhadap kesihatan dan keselamatan diri mangsa. Pada musim banjir, penyakit berjangkit bawaan air seperti demam kepialu dan taun selalunya mudah merebak jika langkah sewajarnya tidak diambil.


Gejala penyakit bawaan air selalunya hampir sama di antara satu sama lain seperti loya, muntah, cirit-birit, perut meragam, sakit otot dan demam. Bayi khususnya berisiko tinggi untuk dijangkiti. Dicadangkan, sekiranya gejala itu serius dan berlarutan, mangsa perlu segera dibawa berjumpa doktor. Ini kerana, air bah akan menyebabkan bahan beracun naik ke permukaan dan memberikan kesan negatif kepada manusia.


Antara penyakit lain yang mungkin berisiko menanti mangsa termasuk cirit birit, Hepatitis A, penyakit parasitic dan leptospirosis. Leptospirosis ialah sejenis penyakit yang disebarkan oleh air kencing tikus. Kuman leptospira boleh menyebabkan demam, sakit sendi, muntah dan jika berlarutan boleh menyebabkan kegagalan fungsi ginjal dan hati.


Manakala kesan tinggalan kulat selepas hujan juga boleh meningkatkan risiko mendapat penyakit berkaitan paru-paru dan pernafasan hingga boleh memburukkan lagi keadaan pesakit sedia ada.


Bencana alam adalah ujian diturunkan Allah SWT. Bantu membantu sesama masyarakat dapat ringankan beban sesama kita. Untuk kehidupan masa depan lebih terjamin dan gembira, jaga tingkah laku dengan buang sampah di tempat sepatutnya, jaga aliran sungai di kawasan anda dan awasi ahli keluarga dan orang sekeliling. Hidup lebih bermakna tanpa sebarang masalah disebabkan kecuaian sendiri. Fikirkanlah!
KETUA PEMUDA UMNO PERAK TERUSKAN MISI BANTUAN PADA MANGSA BANJIR !!!Pemuda UMNO Negeri Perak yang diketuai oleh Ketua Pemuda UMNO Negeri Perak yang baru, Saudara Hairul Anwar Mohamed Noor akan bersama-sama Sukarelawan daripada Yayasan Bina Upaya, Sajak, Mesco, Belia 4B Perak, Waziboys, Ipoh Bikers, Restoran Simpang Tiga dengan kerjasama Pejabat Belia dan Sukan Negeri Perak.

Turut serta pada kali ini adalah sukarelawan dari Pemuda Bahagian Ipoh Timor, Pemuda Bahagian Ipoh Barat, Pemuda Bahagian Gopeng, Pemuda Bahagian Tambun, dan Batu Gajah dengan kekuatan 12buah Kereta 4x4, 4Buah Van dan 2 Buah Lori yang akan bertolak ke Pahang untuk membantu mangsa banjir di sana dengan memebrikan sumbangan dari segi pakaian, makanan dan kelengkapan hidup disamping membantu membersihkan rumah mangsa-mangsa banjir di Pahang. Pejalanan esok akan mengambil selama kira-kira 6jam dan akan bertolak pada jam 7 pagi esok. Skuad akan berkumpul di Ipoh dan akan menyusun semua barangan di Pusat Pengumpulan Rumah Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan sebelum bertolak ke Pahang bagi Misi Bantuan Kemanusiaan di Negeri Pahang. baca seterusnya....

RAFIZI KENA PERLI DAN SINDIR !!! HAHAPengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli diingatkan supaya tidak berlagak hero ketika mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung tindakan beberapa ahli keluar daripada parti berkenaan.
 
Ingatan tersebut disuarakan bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Kedah, Khairul Anuar Ramli yang melihat Ahli Parlimen Pandan itu sebagai ‘budak hingusan’ dalam PKR.

“Kalau dia (Rafizi) yang baharu kenal siapa pemimpin PKR cuba nak tunjuk hero, lebih baik lupakan sahaja kerana dia belum kenal siapa (pimpinan PKR) yang sebenarnya.

“Kalau kami, bekas ‘panglima’ PKR yang dahulu pernah bersusah payah pun sanggup tinggalkan (parti), apa pula Rafizi yang boleh diumpamakan sebagai budak hingusan dalam PKR,’’ katanya.

Beliau mengulas kenyataan Rafizi seperti dipetik melalui portal Malaysia Today yang antaranya menyebut; Thank you for sucking away our dirt yang didakwa ditujukan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak susulan tindakan beberapa ahli PKR khususnya di Sabah mengumumkan keluar daripada parti itu, baru-baru ini.

Semasa mengumumkan perkara itu, Najib menegaskan bahawa mereka membuat keputusan itu kerana sudah hilang keyakinan terhadap kepemimpinan PKR dan seterusnya memberi kepercayaan kepada Barisan Nasional (BN) di peringkat nasional mahupun negeri.

Sementara itu, Khairul Anuar turut mempersoalkan kedudukan Rafizi dalam membicarakan tindakan keluar parti oleh beberapa ahli PKR.
“(Nak tanya) mana muka Rafizi di awal era reformasi dahulu? Kami tidak kisah apa Rafizi nak tuduh (yang keluar parti), tetapi hakikat sebenar adalah kami bukan ‘anak ikan’,’’ tegasnya.
Tuesday 10 December 2013

DUA EKOR CINA HARAMJADAH NI PERLU MINTA MAAF PADA MELAYU !!!

Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi didesak membuat permohonan maaf pada sidang akhbar bagi membuktikan keikhlasan permohonan maaf beliau kepada kakitangan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) sebelum ini yang digelarnya 'kucing kurap' baru-baru ini.
 
Pengerusi Persatuan Anak Muda Pulau Pinang, Jahangir Abdul Shukkor berkata, permohonan maaf Jeff Ooi pada Konvensyen Biasa DAP Pulau Pinang 2013 pada Sabtu lalu dilihat tidak ikhlas kerana dibuat atas desakan Pengerusi DAP, Karpal Singh.

Menurutnya, langkah membuat permohonan maaf pada sidang akhbar itu perlu dituruti Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua yang menyifatkan Pertubuhan Pendaftar (ROS) sebagai 'anjing'.

"Kami mendesak Jeff Ooi dan Tony Pua tampil membuat permohonan maaf secara terbuka melalui sidang akhbar bagi membuktikan mereka ikhlas.
"Jika tidak, kita anggap Jeff Ooi tidak ikhlas meminta maaf dan Tony Pua semakin biadab kerana masih berpegang kepada gelaran yang diluahkan kepada ROS itu," katanya kepada pemberita selepas mengadakan perhimpunan aman di hadapan Masjid Kapitan Keling di sini hari ini.

Ahad lalu, Jeff Ooi membuat pengumuman maaf secara terbuka di hadapan kira-kira 689 perwakilan yang menghadiri Konvensyen Biasa DAP Pulau Pinang 2013 di sini.

Bagaimanapun tindakan Jeff Ooi tersebut dilihat seolah-olah tidak ikhlas berikutan dibuat lebih dua minggu selepas kejadian itu berlaku, selain dilakukan atas desakan Karpal.

Sebelum ini, beberapa pihak mendesak wakil rakyat DAP itu meminta maaf dan menarik balik perkataan 'kucing kurap' yang dibuat Jeff Ooi bagi merujuk kepada kegagalan pegawai Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) membuktikan kepadanya terdapat peniaga haram di Pasar Awam Jelutong.

Tony Pua pula dalam laman Facebooknya sebelum ini menggelar ROS sebagai 'anjing' selepas parti itu diarah menjalankan pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) berikutan pelbagai pihak mempertikaikan kewibawaan proses pertama pada 15 Disember lalu.

Tambah Jahangir, tindakan kedua-dua individu itu tidak boleh dimaafkan kerana mereka memberi gelaran yang buruk kepada penjawat awam yang banyak berbakti kepada negara.
Jahangir Abdul Shukkor (kiri) mengadakan demonstrasi aman bersama ahli Persatuan Anak Muda Pulau Pinang terhadap Jeff Ooi di hadapan Masjid Kapitan Keling, Pulau Pinang, semalam.


LIM GUAN ENG SUSAH HATI DENGAN SEMUT !!!Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng didesak memberi penjelasan berhubung pembabitan tiga wakil rakyat parti itu yang mengetuai perhimpunan di depan Pejabat Presiden Taiwan bagi membantah projek pembinaan loji penapis minyak di Pengerang, Johor oleh sebuah syarikat petrokimia dari negara tersebut.
 
Tiga wakil rakyat berkenaan ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bentayan, Chua Wee Beng; ADUN Tangkak, Ee Chin Li dan ADUN Mengkibol, Tan Hong Pin.

Presiden Sensible and Ethical Malaysians United Troopers (SEMUT), Datuk Huan Cheng Guan berkata, tindakan tersebut penting berikutan Guan Eng cuba menafikan perkara itu dan minta ditunjukkan bukti.

Menurutnya, adalah mustahil Ketua Menteri itu tidak tahu-menahu mengenai perkara tersebut sedangkan terdapat laporan mengenainya dalam media massa.

“Adakah dia (Guan Eng) sudah buta? Adakah dia tidak sedar langsung tentang perkara ini? Ternyata slogan Cekap, Akauntabiliti, Telus (CAT) yang diuar-uarkannya selama ini hanya omong kosong," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapan dasar sempena Perhimpunan Agung UMNO 2013 pada Khamis lalu mendedahkan tindakan pembangkang menakut-nakutkan pelabur Taiwan berhubung projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) di Pengerang menyebabkan negara kehilangan pelaburan asing hampir RM40 bilion dari negara itu.

Walau bagaimanapun, Guan Eng dalam laporan sebuah portal berita menyifatkan dakwaan tersebut sebagai melampau dan mahukan bukti.
Guan Eng turut menganggap dakwaan itu sebagai serangan politik kosong.
Sementara itu, media massa di Taiwan dan tempatan termasuk The Rocket milik DAP ada menyiarkan laporan protes berkenaan di depan Pejabat Presiden Taiwan di Taipei pada 18 Julai lalu.

Cheng Guan yang juga Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM) kesal kerana ramai pemimpin pembangkang sanggup berdusta dan memutar belit fakta demi perjuangan politik sempit mereka.

Dalam isu berkenaan, katanya, amat jelas pemimpin DAP tiada prinsip jujur, amanah dan bertanggungjawab.

“Lebih teruk lagi, golongan oportunis ini meletakkan kepentingan diri sendiri melebih kepentingan rakyat dan negara.

“Layakkah mereka bergelar Yang Berhormat? Sudah tentunya bukan, tetapi lebih kepada Yang Berdusta, Yang Berbohong dan Yang Berputar Belit," tegasnya.Monday 9 December 2013

ANAK IKAN ANWAR MULA NAK KELUAR !!!Lebih ramai pemimpin serta ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) dipercayai akan mengikut jejak langkah beberapa pemimpin kanan parti itu sebelum ini meninggalkan parti tersebut.
 
Bekas Exco Angkatan Muda Keadilan (AMK), Zamil Ibrahim berkata, beliau juga tidak menolak kemungkinan keputusan ahli PKR itu bertindak demikian kerana tidak mahu menjadi 'anak ikan' mana-mana pemimpin parti tersebut.

Malah, Zamil memberitahu, beliau juga keluar parti kerana tidak mahu menjadi 'anak ikan' kepada pemimpin tertentu dan perkara itu juga menjadi sebab ahli PKR lain berbuat demikian.

"Kita tidak kisah apa Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli mahu menuduh, tetapi hakikatnya kami bukan 'anak ikan' dan tidak menyokong Gabungan NGO-NGO Hak Asasi Manusia (Comango).

"Mereka yang masih ada sejak parti ditubuhkan hanya tinggal 15 ke 20 peratus sahaja. Sepatutnya ucap terima kasih kepada yang keluar ini sebab jika masih berada dalam parti, sudah tentu ramai termasuklah Rafizi sendiri tidak akan merasai kedudukannya kini," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Rafizi seperti dipetik melalui portal Malaysia Today yang antara lain menyebut: 'Thank you for sucking away our dirt' yang didakwa ditujukan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak susulan tindakan beberapa ahli PKR khususnya di Sabah yang mengumumkan keluar daripada parti itu baru-baru ini.

Pemimpin-pemimpin PKR negeri yang bertindak keluar parti itu ialah Akhmain Sabtu (Kudat); Anthony Mandiau (Kota Marudu); Juhani Abd. Halim (Silam); Mohd. Jun (Kalabakan); Mustapha Tambuyung (Kinabatangan) dan Lokman Ureh (Semporna).

Selain mereka ialah Angki Addek (Timbalan Ketua Cabang Kota Marudu); Soloh Yuna (Ketua Penerangan Kota Belud); Timothy Lim (Sepanggar); Apandy Sipin (Pensiangan) dan Aris Remigius (Batu Sapi).

Dua lagi yang turut mengisytiharkan keluar parti ialah bekas Ahli Parlimen Bandau, Henry Madatang dan calon PKR Papar pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), Jomi Kamadan.

Zamil yang juga Pemimpin Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah turut mempertikai kelayakan Rafizi mengeluarkan kenyataan atau 'menyindir' beberapa ahli PKR yang bertindak keluar daripada parti itu kerana Ahli Parlimen Pandan berkenaan bukan pemimpin yang dipilih berada dalam jawatan parti melalui proses pemilihan.

"Dia ini (Rafizi) siapa? Dia tidak dipilih (melalui proses pemilihan parti). Dia kena faham, cermin diri, dia cuma dilantik, tidak seperti Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mat Akin. Oleh itu, dia tak layak nak cakap (isu ahli keluar parti).

"Tetapi peliknya, banyak isu-isu yang dibawa oleh PKR diserahkan kepadanya (Rafizi). Kenapa tidak diserahkan kepada pemimpin kanan parti?" katanya.

Friday 6 December 2013

BEKAS CALON PKR BAGI HADI AWANG MAKAN TAIK LEPAS NI !!! HAHAHA...
Bekas calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi, Mohd. Shamsul Mat Amin hari ini memfailkan saman RM2 juta terhadap Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang didakwa telah memfitnahnya semasa kempen Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), April lalu.
 
Mohd. Shamsul, 28, yang juga Ketua Angkatan Muda PKR Dungun selaku plaintif memfailkan saman tersebut melalui firma guaman Tetuan Vasudevan A & Co di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.

Plaintif ketika ditemui berkata, tuntutan saman itu dikemukakan setelah Abdul Hadi melalui peguamnya menghantar surat bertarikh 7 November kepadanya dengan menafikan beliau mengeluarkan kenyataan sebegitu.

Menurut Mohd. Shamsul yang masih menjadi ahli PKR, tindakan saman itu diambil bagi membersihkan namanya dan dilakukan atas sifat peribadi serta tiada kaitan dengan parti itu yang sebelum ini memintanya agar tidak meneruskan hasrat berkenaan.

Dalam pernyataan tuntutannya, plaintif mendakwa, ucapan Abdul Hadi dalam satu ceramah di Kampung Tebakang Alor Limbat, Marang pada 22 April lalu telah menjatuhkan maruahnya dan keluarga serta menjejaskan reputasinya sebagai calon dan ahli perniagaan.

Plaintif yang merupakan pemaju perumahan juga mendakwa berdepan dengan tekanan emosi dan mental yang berpanjangan setelah menerima cemuhan dan penghinaan serta dipandang serong oleh masyarakat.

Menurut plaintif, Abdul Hadi membuat tuduhan tersebut sebagai penjelasan kepada tindakan meletakkan calon-calon Pas di tempat-tempat yang ditandingi oleh calon PKR sehingga mengakibatkan berlaku pertindihan calon dalam pakatan pembangkang.

"Kawasan pilihan raya DUN Bukit Besi tempat saya berdaftar untuk bertanding juga merupakan satu tempat calon Pas telah diletakkan untuk bertanding.
"Maka tuduhan dan kata-kata Abdul Hadi yang berunsur fitnah tersebut merujuk secara langsung kepada plaintif dan membawa maksud plaintif yang merupakan calon PKR terlibat dalam kegiatan jenayah menjual pil kuda," dakwa plaintif.

Dakwanya lagi, tuduhan Abdul Hadi yang dinamakan sebagai defendan telah tersebar luas dalam semua media utama manakala rakaman ceramah dimuat naik di internet yang boleh dibaca dan didengar oleh masyarakat Malaysia secara meluas.

Perkara itu, dakwa beliau, memberi gambaran plaintif adalah seorang yang tidak bermoral, tidak berpegang teguh kepada kepimpinan parti, bergiat dalam jenayah dan tidak boleh dipercayai untuk menjaga kepentingan dan kesejahteraan penduduk.

Berikutan itu, plaintif telah membuat laporan polis pada 22 Julai lalu bagi menyelamatkan reputasi dan nama baiknya.
Selain ganti rugi, plaintif menuntut perintah injunksi terhadap defendan daripada membuat sebarang kenyataan, pengucapan atau penulisan yang berunsur fitnah terhadapnya.

Dalam PRU-13 yang menyaksikan persaingan tiga penjuru itu, Barisan Nasional berjaya mempertahankan kerusi melalui Roslee Daud dengan memperoleh 6,966 undi manakala calon Pas, Roslan Ismail (4,408) dan Mohd. Shamsul cuma memperoleh 52 undi.

Mohd. Shamsul Mat Amin (kanan) ketika hadir bersama peguamnya di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu, semalam, bagi memfailkan saman malu sebanyak RM2 juta terhadap Abdul Hadi Awang yang didakwa menfitnahnya semasa kempen PRU-13, April lalu.Member BSK