Jumlah Pengunjung

Wednesday 27 January 2016

SELALU TIADA DI KEDAH PUNCA UMNO KEDAH MAHU PERTUKARAN !!!ALOR SETAR - Isu Menteri Besar Kedah yang didakwa lebih banyak berada di Kuala Lumpur dan sukar ditemui di Kedah, dilihat sebagai punca hilangnya keyakinan para pemimpin Umno terhadap kepimpinan Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Timbalan Pengerusi Umno Kedah, Senator Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, isu itu seringkali dibangkitkan para pemimpin Umno Kedah tetapi tiada sebarang perubahan atau tindakan dilakukan Mukhriz.
Ahmad Bashah berkata, para pemimpin Umno Kedah bimbang isu itu kelak akan menjejaskan jentera Umno dan BN untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.

"Kami nak Pengerusi Umno Kedah diganti, secara langsung Menteri Besar juga bertukar. Bukan saya seorang rasa, boleh tanya pemimpin lain dalam Umno, MCA, MIC, Gerakan," katanya ketika ditemui di Pusat Khidmat Dun Bakar Bata di sini, hari ini.

Suasana politik di Kedah 'panas' sejak beberapa hari lepas apabila Mukhriz menerima tekanan daripada Adun dan Ahli Parlimen Umno Kedah, serta pemimpin kanan Umno negeri diketuai Ahmad Bashah.
Mereka secara terbuka menyuarakan hilang keyakinan terhadap kepimpinan Mukhriz sebagai Menteri Besar dan Pengerusi Umno negeri.   
Ahmad Bashah yang juga Adun Bakar Bata berkata, pada peringkat awal Mukhriz menjadi Menteri Besar selepas PRU ke-13 pada 2013, Umno Kedah dilihat cukup kuat.

"Namun selepas pemilihan Umno (pada akhir 2013), mula terasa. Ramai dakwa susah jumpa dia. Tak tau dia yang susahkan atau orang sekeliling dia yang susahkan, sebab kena jumpa pegawai dia dulu.
"Pada satu ketika, mesyuarat perhubungan (Umno Kedah) di Kuala Lumpur tahun lepas, 10 ketua bahagian (daripada 15) tidak hadir. Tetapi tiada usaha daripada beliau (Mukhriz) untuk mencari punca masalah itu," katanya.

Beliau menafikan dakwaan kononnya beliau mendapat arahan pihak tertentu untuk secara terbuka menyuarakan hilang keyakinan terhadap kepimpinan Mukhriz.

Ahmad Bashah berkata, kini terpulang kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menentukan Menteri Besar dan Pengerusi Umno Kedah yang baharu.

"Jika ada anggap saya mahu sabotaj beliau, saya boleh lakukan dulu tetapi saya sokong dan beri laluan pada dia sedangkan sewaktu PRU dahulu saya adalah Pengerusi Umno Kedah dan Pengarah Pilihan Raya BN negeri," katanya.
Sementara itu di Sungai Petani, Adun Tanjung Dawai, Datuk Tajul Urus Mat Zain yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengangkutan dan Perumahan Negeri berkata beliau percaya akan terdapat perubahan dalam pimpinan Umno negeri dan kerajaan negeri.

"Kita percaya pucuk pimpinan parti akan buat pilihan terbaik, siapa saja dilantik kita terima," katanya. - Bernama
Tuesday 26 January 2016

JAWAPAN TABUNG HAJI TERHADAP FITNAH TERBARU !!!PENJELASAN ISU SURAT YANG KONONNYA DARI ZETI KEPADA TABUNG HAJI

Dengan andaian bahawa isu kebocoran surat dari BNM kepada Tabung Haji adalah benar, berikut adalah beberapa fakta mengenainya :

1. BNM memandang berat terhadap aset TH pada September 2015 yang rendah berbanding nilai liabiliti (bermaksud deposit daripada pendeposit) disebabkan oleh kelemahan prestasi pasaran saham.

Surat berkenaan adalah untuk menyatakan kebimbangan BNM terhadap TH dan keperluan kepada TH untuk meningkatkan rizab mereka serta memperkasakan pengurusan risiko mereka.Ia bukanlah surat yang bertujuan untuk menghukum TH.

2) BNM percaya bahawa jumlah aset TH pada tarikh berkenaan hanya cukup untuk membayar 98 sen bagi setiap RM 1 yang didepositkan. Ini bermakna bahawa aset mereka hanyalah sebanyak RM 56.72 bilion manakala nilai deposit yang perlu ditampung ialah RM57.9 bilion – menunjukkan terdapatnya kekurangan sebanyak RM1.158 bilion pada September 2015.

3) BNM menyatakan bahawa punca bagi kekurangan ini adalah kerana di antara tahun 2012 hingga 2014, Tabung Haji telah menghabiskan margin rizab mereka dengan membayar dividen dan bonus lebih tinggi daripada keuntungan bagi tahun tersebut - iaitu membayar RM1.07 bagi setiap RM1 keuntungan mereka.
Ini tidak bermakna bahawa wang rizab telah hilang namun sebaliknya ia telah digunakan untuk membayar balik pendeposit dengan nilai yang tinggi.

4) Besar kemungkinan nilai aset pada September 2015 yang digunakan oleh BNM tidak termasuk dalam penilaian semula akaun aset hartanah dan juga kadar pertukaran – terutamanya hartanah asing.

Menurut peraturannya, TH melabur sebanyak 50% dalam ekuiti (pasaran saham), 20% dalam pendapatan tetap, 20% dalam hartanah, dan lebihan 10% lagi dalam pasaran wang.

Sejak tahun 2013, walaupun dikritik hebat namun TH tetap membuat pelaburan secara besar-besaran dalam sektor hartanah di luar negara.

Dengan kenaikan nilai dalam hartanah asing dan kelemahan Ringgit, baru-baru ini TH mengeluarkan kenyataan bahawa mereka telah membuat pulangan sebanyak 200% ke atas pelaburan hartanah di UK.

TH sedang memperolehi keuntungan dengan nilai yang berpotensi besar yang perlu diiktiraf pada akhir Disember 2015.

Indeks Bursa pada akhir September adalah sebanyak 1600 mata namun pada akhir tahun 2015, ia ditutup sedikit rendah daripada 1700 mata - ini bermakna bahawa penilaian ekuiti pelaburan TH pada akhir tahun kewangan 2015 mungkin akan menjadi lebih tinggi.

Pada tahun 2014, ia telah membayar dividen dan bonus sebanyak 8% berjumlah RM3.2 bilion - yang tertinggi direkodkan dalam tempoh 14 tahun.

Oleh itu, untuk membayar dividen sebanyak 8% dan bonus pada kadar yang sama serta menampung kejatuhan nilai pada bulan September, TH perlu meningkatkan nilainya dari bulan September-Disember 2015 pada nilai sekitar RM4.6 bilion - atau kira-kira 8% peningkatan dari aset pada bulan September yang bernilai RM56. 72 bilion – dimana ianya adalah tidak mustahil.

Walau bagaimanapun, deposit TH dilindungi oleh kerajaan supaya pendeposit tidak mengalami kerugian.

Tetapi, berdasarkan situasi keseluruhan ekonomi yang lemah pada tahun 2015, untuk menjangkakan nilai dividen sebanyak 8% dilihat sangat optimis.

Sebagai contoh, pada tahun-tahun kemelesetan yang lepas iaitu pada tahun 2008-2009, nilai dividen hanya 5% manakala pada tahun 2001 hingga 2004, jumlah dividen hanya di antara 3.25% hingga 4.3% sahaja.

Bagaimanapun, Pengerusi TH telah mengeluarkan kenyataan bahawa TH tidak mempunyai sebarang masalah untuk memperolehi keuntungan dan membayar dividen untuk tahun lepas serta mereka sedang menunggu pengumuman dividen rasmi – jadi, mari kita tunggu.

Untuk mengelak dari mempercayai setiap fitnah terhadap Tabung Haji Sila Klik dan RUJUK DISINI..


Monday 25 January 2016

MASJID PALOH TUMPUAN KELUARGA MISKIN !!!

Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah (kiri) berkenan menyampaikan bantuan makanan sempena majlis perasmian Soup Kitchen Masjid Paloh, dekat Ipoh.
Assalammualaikum semua..

Rasanya dah terlalu lama aku tidak menulis dalam blog ini, entah tiba-tiba terdetik hati aku untuk menulis pada malam ini, mungkin kerana sebuah artikel yang amat menyentuh hati aku. Tak sangka pula aku dalam keadaan negara kita yang semakin maju membangun, ada keluarga yang pada aku amat memerlukan bantuan makanan setiap hari. Masjid kampung Paloh ini bagi aku adalah sebuah masjid lama yang mempunyai sejarahnya tersendiri dan pernah juga beberapa kali aku singgah disini solat zohor ketika aku tersangkut dalam hujan lebat sebelum ini. 

Pujian aku berikan pada pengurusan masjid ini kerana apa yang aku baca, masjid ini selalu membuat program bantuan makanan percuma pada golongan miskin untuk penduduk miskin sekitar ipoh pada setiap hari rabu dan jumaat. Ternyata pemberian makanan percuma ini telah dimanafaatkan sebaiknya oleh golongan keluarga yang berpendapatan rendah. 

Terfikir juga aku, hari-hari yang selainnya bagaimana keluarga ini dapat menyediakan makanan untuk anak dan keluarga mereka. Mungkin anak mereka juga mempunyai perasaan sebagaimana anak-anak keluarga lain yang dapat merasai makanan seperti KFC, Mcdonald, Pizza Hut dan makanan-makanan enak yang lain. 

Bangkrupkah kita jika kita bersatu bersama memberikan makanan percuma setiap hari pada mereka ? Mungkin kita tidak pernah terfikir jika kita berada di tempat mereka. Apa perasaan kita bila kita lapar kita hanya dapat melihat orang lain makan dalam keadaan tenang dan gembira. Ada yang sangat kaya sehingga sanggup membayar denda lelongan rakan sendiri dengan harga rm100.000.00 yang kononnya mempertahankan kalimah ALLAH, namun bayangkan jika wang tersebut diberikan kepada pihak masjid kampung Paloh, berapa banyakkah perut keluarga susah akan dapat diisi ? Berapa ramaikah anak-anak yang menangis kelaparan dapat ditutup tangisan mereka ? 

Bangkitlah semua pemimpin masyarakat tidak kira dari parti mana atau pon mana-mana NGO, bergabunglah dengan Nama ALLAH dan agama ISLAM, bantulah mereka ini.

Akhir kata, aku mohon dan merayu pada semua yang membaca artikel aku ini, agar bersama menyumbang wang kepada pihak Masjid Kampung Paloh ini agar mereka dapat meneruskan program bantuan makanan percuma ini setiap hari kepada keluarga yang amat memerlukan.


IPOH - Ketiadaan mata pencarian tetap selain terpaksa membesarkan dua cahaya mata bersendirian menyebabkan seorang ibu muda sanggup pergi ke Masjid Paloh, di sini setiap Rabu dan Jumaat bagi mengambil makanan yang diedarkan secara percuma kepada golongan kurang berkemampuan.

Norfakirah Nurbaladin, 27, berkata, bantuan itu membolehkan dia dan dua anaknya yang berusia lapan tahun dan lapan bulan mengalas perut.
"Saya hanya kerja sambilan cuci rumah dan ada juga terima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) tapi tak cukup nak tanggung kami tiga beranak.

"Saya bersyukur ada bantuan sebegini dan kalau boleh biarlah dibuat setiap hari," katanya ketika ditemui pada majlis perasmian 'Soup Kitchen' Masjid Paloh, baru-baru ini.
Terdahulu, majlis itu disempurnakan oleh Raja Dihilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris.

Ketha Kaur, 52, pula berkata, dia sanggup berjalan kaki kira-kira 30 minit dari rumahnya di Buntong ke masjid itu setiap kali bantuan makanan diedarkan.
“Makanan yang saya dapat ini akan dikongsi bersama anak-anak di rumah,” katanya.
Menurutnya, pendapatan sekitar RM900 sebagai tukang cuci tidak mencukupi untuk menampung hidupnya bersama empat orang anak yang berusia 15 hingga 35 tahun.

“Anak sulung saya menghidap kanser hati dan terlantar di rumah, yang lain pula masih bersekolah,” katanya.
Program dianjurkan bersama tiga badan bukan kerajaan (NGO) itu bertujuan meringankan sedikit bebanan yang ditanggung golongan kurang berkemampuan tanpa mengira kaum dan agama.

Sementara itu, Pengerusi Kelab Bakti Gunung Kledang (KBGK), Azman Yeop Junior berkata, 100 bungkusan makanan diedarkan kepada golongan berkenaan pada program itu.
“Program ini mendapat kerjasama tiga NGO iaitu KBGK, Kelab Lions Antarabangsa Ipoh dan For Wisdom And Revolutionary Development (Forward).

“Program yang telah bermula sekitar 2010 itu juga akan dijalankan tiga kali seminggu, iaitu pada setiap Isnin, Rabu dan Jumaat selepas solat Asar,” katanya.

SUMBER


Saturday 9 January 2016

AMARAN ZAMBRY PADA SEMUA KONTRAKTOR PERAK !!!Pemaju perumahan di kawasan baharu di sini diminta menitik beratkan faktor keluasan jalan sebelum membuat sebarang projek pembangunan, kata Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.
 
Beliau berkata perkara berkenaan penting bagi mengelak masalah kesesakan trafik di bandar raya itu bertambah teruk.
"Sekarang masalah baharu yang perlu diatasi adalah kesesakan di Ipoh akibat pertambahan kenderaan khususnya semasa cuti hujung minggu atau ketika cuti sekolah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pecah tanah projek Mh Pinnacle di sini hari ini.

Zambry berharap pemaju dapat berbincang dengan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) sebelum membangunkan sesuatu projek selain mencari pendekatan terbaik bagi mengatasi kesesakan trafik.

"Bagi pembangunan baharu misalnya di tepi lebuh raya, kita minta pemaju lihat bagaimana kereta boleh terus masuk ke kawasan itu dengan membina susur jalan tanpa perlu memasuki kawasan bandar," katanya.  

Menjelas lanjut Zambry berkata, pihaknya telah menubuhkan satu jawatankuasa khas yang antara lain dianggotai Datuk Bandar MBI Datuk Zamri Man dan Ketua Polis Daerah Ipoh Asisten Komisioner Sum Chang Keong bagi meneliti masalah itu.

Menurut Zambry, Keretapi Tanah Melayu Bhd juga telah mengadakan perbincangan dengan kerajaan negeri beberapa bulan lalu bagi kemungkinan menyediakan perkhidmatan untuk perjalanan jarak dekat di Ipoh.Friday 8 January 2016

ZAMBRY LAKUKAN LEBIH PEMBAHARUAN NEGERI PERAK !!!

Zambry (dua, kiri) meneliti model MH Pinnacle selepas menyempiunakan majlis pecah tanah, semalam.


Sebanyak RM220 juta diperuntukkan bagi pembinaan projek berskala besar,  MH Pinnacle yang dijangka siap sepenuhnya menjelang penghujung 2018.
 
Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata, MH Pinnacle merupakan bangunan  merangkumi pejabat, unit kediaman dan pusat membeli-belah.

Menurutnya, pembangunan MH Pinnacle yang akan menjadi bangunan tertinggi di Perak iaitu 49.5 meter, menjadi satu lagi projek mercu tanda untuk bandar raya Ipoh yang sebelum ini hanya dikenali sebagai pekan mati selepas waktu malam.

“Pembangunan berskala besar ini juga hasil daripada kerjasama pelbagai pihak termasuk sektor kerajaan dan swasta,” katanya selepas menyempurnakan Majlis Pecah Tanah MH Pinnacle di Jalan Medan Ipoh 3, semalam.

MH Pinnacle merupakan projek pembangunan  dimajukan Birchwood Sdn Bhd dan dimiliki sepenuhnya MH Avenue (MHAV) iaitu syarikat usahasama antara Perbadanan Menteri Besar (MB Inc) dan Man Hoe Holdings.

Zambry berkata, selain MH Pinnacle, lebih 20 projek berskala besar yang lain juga  dalam proses pembinaan di bawah pemantauan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI).

“Ketika ini, ada lebih 20 projek berskala besar yang sedang dibina di bandar raya ini dan akan ada lebih lagi kelak,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MB Inc, Datuk Aminuddin Hashim  berkata, MH Pinnacle merangkumi dua blok bangunan setinggi 29 tingkat dan menempatkan 72 unit bilik hotel serta 27 unit kediaman.

Katanya, blok kedua MH Pinnacle pula akan menempatkan 146 unit kediaman dengan menyasarkan golongan  berpendapatan tinggi, sederhana tinggi dan mereka yang mementingkan gaya hidup terkini.

“Pusat membeli-belah yang dikenali sebagai Pinnacle Mall juga akan dibina dan bakal menempatkan 36 unit ruangan membeli belah (SOVO) termasuk pusat makanan ikonik atau Perak Signature Food Outlet,” katanya.


Member BSK