Jumlah Pengunjung

Thursday, 23 July 2015

SEKOR LAGI CINA PENIPU KANTOI JUAL FON TIRUAN !!!



Belum lagi reda insiden kekecohan di Plaza Low Yat di sini baru-baru ini, media sosial sekali lagi heboh mengenai kes penipuan membabitkan pembelian telefon pintar yang dipercayai berlaku di sebuah pusat membeli belah di Johor Bahru, Johor.

Menerusi satu rakaman video yang dimuat naik di laman Facebook, Apa-Apa Aje semalam, kejadian dipercayai berlaku apabila sebuah kedai telefon didakwa menjual telefon pintar tiruan buatan China.

Berang dengan tindakan penjual terbabit, mangsa kembali ke kedai berkenaan untuk menuntut ganti rugi, sebelum bertindak mengertak kakitangan kedai tersebut yang dikatakan menipu dalam urusan pembelian.

Berdasarkan rakaman berkenaan, kelihatan seorang lelaki naik angin dengan bertindak mencekak leher baju seorang jurujual berbangsa Cina itu sambil mengangkat kerusi.

Kedengaran suara seorang wanita cuba menghalang lelaki itu daripada memukul jurujual terbabit.

Bagaimanapun, kekecohan dapat diselesaikan apabila jurujual itu setuju untuk menukar telefon lain dan memulangkan baki wang berjumlah RM200.

Susulan insiden tersebut, segelintir pengguna media sosial mengecam tindakan lelaki itu yang bertindak kasar terhadap jurujual terbabit, namun ada yang beranggapan tindakannya adalah betul sebagai memberi pengajaran kepada peniaga yang suka menipu.

Sementara itu, seorang pengguna media sosial, Mira Raa yang mendakwa adik kepada mangsa tampil memberi penjelasan selepas abangnya dituduh cuba tunjuk ‘hero’.

“Bukan abg saya nak tunjuk hero . Kalau nk tunjuk hero memang dah kena debik (pukul) awal2 . Masalahnya sape tak sakit hati . kami pakat adik beradik collect duit untuk belikan hp mak .

“Mentality melayu nie hm tak tahu nk cakap ape . Bangsa melayu semua lari . padehal sebelum pergaduhan ramai org2 melayu kat tepi tu tgh survey hp .

“Haih kalau abg saya kena pukul melayu takde back up kot . lagi pon kami dah pesan jgn pukul cina tu . gertak je . and satu lagi kami dah buat report polis . korang tak rasa ape kami rasa,” jelas Mira Raa dalam entri tersebut.

No comments:

Post a comment

Member BSK