Jumlah Pengunjung

Sunday, 20 September 2015

MYVOC SELAMATKAN ANAK PENYU INDONESIA !!!Kota Pariaman – GENERASI muda atau Gen Y perlu diberi pendedahan secukupnya dalam menghargai alam sekitar. Program yang bersifat pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar sepatutnya di perbanyakkan lagi sebagai satu usaha berterusan mencegah berlakunya bencana alam.


Menyedari hal itu. Seramai 13 orang sukarelawan Malaysia Youth Volunteer Community (MyVOC) dari kalangan pelajar tahun akhir Universiti Malayia Pahang (UMP) mengadakan kegiatan GO GREEN di Pulau Kasiak dan Pulau Ango Dua yang terletak di Kota Pariaman, Sumatera Barat, Indonesia.


Kegiatan ini adalah sebahagian pengisian sempena Kembara ASEAN 2015 kerjasama KBS-MBM-UMP yang diketuai oleh Saudara Rizan Hassan, Ketua Penerangan MBM.


Pasukan sukarelawan ini telah berjaya mengindahkan kawasan hijau di Pulau Angso Dua dengan membina beberapa monumen dan replika berasaskan dahan pokok, batu karag dan dahan kelapa yang ada. Usaha kreatif mereka turut menarik perhatian para pengunjung.


Kemudian pasukan ini juga telah ke Pulau Kasiak untuk melepaskan anak penyu di samping melakukan aktiviti pemuliharaan batu karang di sekitar pulau itu.


Turut sama dalam kegiatan ini ialah Saudara Hasnul Hanif Harun (Exco MBM) dan Puan Farah Hazlini Mohd San (Pegawai Psikologi Jabatan Hal Ehwal Pelajar UMP. – youthcharacter.net


No comments:

Post a Comment

Member BSK