Jumlah Pengunjung

Thursday, 6 June 2013

MENGAPA CINA TAKUT MELAYU MENONTON FILEM TANDA PUTERA ???
Kerajaan perlu mengambil inisiatif dengan menjadikan filem Tanda Putera yang akan ditayangkan di pawagam bermula 29 Ogos ini sebagai filem wajib tonton dalam kalangan pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi (IPT) di seluruh negara. 


 
Naib Presiden Perkasa, Datuk Zulkifli Noordin berkata, filem yang mengisahkan pengorbanan dua tokoh negara itu mampu memberi kesan positif kepada seluruh anak muda di negara ini yang dilihat buta sejarah berkenaan isu tersebut.

"Kerajaan dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) perlu memastikan filem ini ditayangkan di sekolah, universiti serta kem-kem latihan khidmat negara selepas tempoh tayangannya di pawagam tamat.

"Selalunya filem berlatarbelakangkan sejarah pasti bosan tetapi berlainan dengan filem ini yang disampaikan dengan berkesan oleh Pengarahnya, Datuk Paduka Shuhaimi Baba kerana beliau berjaya menghidupkan sejarah dengan begitu baik dan saya berkeyakinan ia pasti menimbulkan kesedaran kepada orang ramai," katanya ketika dihubungi di sini hari ini. 

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek semalam berkata, sudah tiba masanya filem mengisahkan perjuangan bekas Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Hussein dan timbalannya, Tun Dr. Ismail Abdul Rahman memulihkan negara selepas rusuhan kaum 13 Mei 1969 ditayangkan kepada umum.

Tambahnya, pihak pembangkang terutamanya DAP takut jika filem itu ditayangkan di seluruh negara kerana sedikit sebanyak akan membongkar kebenaran serta topeng perjuangan sebenar parti cauvinis tersebut.

Sementara itu, Presiden Gabungan Persatuan Karyawan Filem Malaysia (Gafim), Jurey Latiff Mohd. Rosli berpendapat, pengaruh kontroversi yang dikaitkan dengan filem berkonsepkan kenegaraan tersebut bakal memberi daya tarikan positif kepada masyarakat untuk menontonnya.

"Keyakinan saya ini berasaskan kepada publisiti meluas diberikan oleh media massa selama ini.

"Di samping itu, pihak terbabit yang terlibat secara langsung dengan filem ini perlu mempromosi secara berterusan bagi memastikan mesej filem yang menceritakan keadaan sebenar ketika peristiwa rusuhan kaum 13 Mei 1969 ini sampai kepada semua lapisan masyarakat terutamanya golongan muda hari ini," katanya.No comments:

Post a Comment

Member BSK