Jumlah Pengunjung

Monday, 31 December 2012

TERKINI... PEMIMPIN DAP SAMAKAN AL-QURAN DENGAN BIBLE !!!Pelbagai pihak hari ini mengecam Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham yang mengeluarkan kenyataan mengelirukan dalam laman sosial Twitternya termasuk menyamakan kitab al-Quran dengan Bible berhubung isu penggunaan kalimah Allah.
Dalam nada sama, mereka yang terdiri daripada pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik mengingatkan pemimpin DAP itu berpada-pada dalam berpolitik supaya tidak menggugat keharmonian masyarakat berbilang kaum di negara ini.
"Bagi saya, cara berpolitik pemimpin ini (Koo Ham) sudah keterlaluan. Sedarkah beliau kesan yang boleh berlaku akibat daripada kenyataan seumpama itu?," kata Pengerusi Barisan NGO Perak, Muhammad Salleh Khan Muhammad Jaafar kepada Utusan Malaysia.
Dalam laman sosial Twitter hari ini, Koo Ham yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sitiawan mengeluarkan kenyataan berbunyi:
"Just like the Quran, the Bible also use many names to describe God in different circumstances to describe the attributes of God (Sama seperti al-Quran, Bible juga menggunakan banyak nama untuk menjelaskan tuhan dalam keadaan yang berbeza untuk menggambarkan sifat-sifat tuhan)."
Koo Ham dalam laman itu turut dipetik sebagai berkata: "If we can accept different religions teaching different teachings why can't we accept that other people are also using the word Allah to refer to God? (Jika kita boleh menerima perbezaan dan ajaran agama kenapa kita tidak boleh menerima bahawa orang lain juga menggunakan perkataan Allah untuk merujuk kepada tuhan?)."
Koo Ham dalam Tweetnya juga meminta pakatan pembangkang 'bersatu' dalam berdepan isu tersebut dengan tidak bertelagah antara satu sama lain.

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama Pas Perak, Norazli Musa menegaskan, Koo Ham tidak sepatutnya membuat kenyataan yang mengelirukan apatah lagi menyamakan al-Quran dengan Bible.
"Itu pandangan dia, kita pun ada pandangan kita. Semua agama ada kitab masing-masing tetapi ia tidak sama. Orang Islam hanya merujuk tuhan dengan hanya satu nama sahaja iaitu Allah, tiada nama lain.
"Cukup-cukuplah bercakap isu sensitif sebegini. Jangan sampai masyarakat keliru dengan kenyataan-kenyataan yang menyentuh sensitiviti agama," tegas beliau.
Norazli berkata, pihaknya tetap menyokong ketetapan Pas Pusat bahawa Bible bahasa Melayu harus menggunakan istilah God dalam merujuk kepada tuhan dan bukannya Allah untuk mencerminkan maksud sebenar teks asal kitab itu.
Sementara itu, Pengerusi Kebajikan Masyarakat India Kampar, R. Balaratnam pula bimbang mengenai kecenderungan pemimpin politik membuat kenyataan sensitif mengenai agama secara terbuka termasuk melalui laman sosial.
"Sebagai pemimpin, saya fikir beliau (Koo Ham) perlu berusaha supaya keamanan ini boleh dipertahankan, bukan dengan merosakkannya.
"Janganlah menyentuh sensitiviti agama dengan membincangkan perkara sebegini secara terbuka apatah lagi jika berkait dengan unsur-unsur ketuhanan," katanya.

No comments:

Post a Comment

Member BSK